Mark Shuttleworth dobio austrijsku nagradu Big Brother

Mark-Shuttleworth-Wins-the-Big-Brother-Award-for-Unity-Online-Search

Big brother je nagrada koja se dodjeljuje svake godine državama, korporacijama i pojedincima koji su najviše ugrozili osobnu privatnost i ljudska prava. Ime ove nagrade potjeće iz Orwellova romana Nineeteen Eighty-Four Dodjela austrijskih nagrada Big brother je završena, pobjednici su poznati a nagrade su dodjeljene. U kategoriji "Komunikacije i marketing" nagradu je odnio Mark Shuttleworth, osnivač Ubuntu projekta, za dash pretraživanje.

FSF, Electronic Frontier Front te još mnoge druge organizacije kritiziraju Ubuntu upravo radi dash pretraživanja. Koj je problem sa dashem? Dash sve pojmove pretraživanja i korisničke podatke šalje na Canonicalove servere. Recimo da na disku imamo datoteke o krahu burze koje koristimo za istraživanje te želimo tražiti potrebne pojmove, dash prvo sve šalje na Canonicalove a onda Canonical odlučue koji i kakvi rezultati će se prikazivati. No ne šalju se samo termini pretrage već korisnikov IP kao i svi korisnički podaci tako da vaše privatne stvari više nisu vaše a nisu ni privatne već su Canonicalove.
Također Canonicalu ovakav način pomaže i pri samom pračenju korisnika.

Kako je Canonical korporacija sa sjedištem u Ujedinjenom kraljestvu a serverima u SAD-u, spada pod jurisdikciju obje države te obavještajne agencije jednih na upit mogu doći do svih tih podataka. Kad pogledamo slučaj Snowden ne možemo biti sigurni da se to već nije desilo ili dal možda nemaju konstantan uvid u njih.

Sam princip traženja na Google tražilici je drugačij jer Google za razliku od Canonicala ne prekopava po korisnikovom disku. Dosad je korisniku barem njegov fizički disk bio zadnje utočište sigurnosti a sad je Canonical penetrirao i tu obranu. Dashem su postavili vralo opasan primjer i praksu koju se ni Microsoft nije usudio primjeniti.

Ono što je još više zabrinjavajuće je da Canonical odbija komentirati ovaj slučaj a ne žele ni rješiti problem. Opcija je ugrađena i od onog trenutka od kad se Ubuntu instalira na računalo počinje slati korisničke podatke na servere. Doduše postoji opcija i da se dash ugasi no do isključenja je šteta već učinjena.
FSF odvjetnici savjetuju Canonical da ovaj svoj feature isključe nativno no Canonical odbija svaku suradnju. Sami korisnici su poprilično ogorčeni radi toga te ih sve više napušta Ubuntu.

U vremenima kad su špijunske afere svakodnevica i vremenima kad privatnost i sloboda postaju sve veća briga rađaju se projekti poput ownCloud i Kolab Systems koji nastoje korisnika i njegove podatke zaštititi od nadzora i u vrijeme kad slobodan softver postaje potreba, Canonical se sve više udaljava i ide kontra putem koj upravo uništava slobode i olakšava izrabljivanje privatnosti.

Mislim da pripadnici Linux čajanke, kako ih je nazvao Mark, sigurno žele uputiti čestitku Marku i njegovu projektu.

Dobitnicima iskrene i srdačne čestitke te se nadamo još mnoštvu osvojenih nagrada. Bravo Mark! Bravo Ubuntu!

Snimku ceremonije možete pogledati nešto niže

Za kraj, želim citirati Edward Snowdena.

I don't want to live in a society that does these sort of things... I do not want to live in a world where everything I do and say is recorded. That is not something I am willing to support or live under.