4

Zašto ne Ubuntu?

Kako je inbox svakodnevno zatrpan sa razno raznim mailovim, a u zadnje vrijeme najviše sa mailovima netrpeljivosti od strane Ubuntu fanatika, u sljedećih nekoliko redova ću obrazložiti zašto se ovdje ne podupire Ubuntu.

Volim Linux i otvoreni kod. Koristim ga u poslovne i privatne svrhe. Čak dapače, sasvim dobar posao sa odličnim prihodom sam uspio ostvariti upravo kroz otvoreni kod. I poprilično sam velik zagovornik otvorenog koda te entuzijasta slobodnog softvera. A upravo u tome i je problem.

Kao korisnici na raspolaganju imamo četiri slobode dane nam kroz softver. Te slobode su:

1.) Sloboda pokretanja programa, u bilo koje svrhe.

2.) Sloboda proučavanja rada programa, i sloboda prilagodbe istog tako da vrši računalne aktivnosti kakve vi želite. Pristup izvornom kodu je preduvjet za to.

3.) Sloboda ponovne distribucije kopija kako biste pomogli svom bližnjemu.

4.) Sloboda distribucije kopija izmijenjenih verzija drugima, čime cijela zajednica ima koristi od vaših izmjena. Pristup izvornom kodu je preduvjet za to.

Kad neki program nije u stanju isporučiti sve četiri slobode ne može ga se smatrati slobodni programom. Sukladno tome, kad neki operacijski sustav ne može isporučiti sve četiri slobode, ne može ga se smatrati slobodnim operacijskim sustavom.

Ubuntu sve više ne uspijeva ispoštivati temeljna načela slobodnog softvera. Sve više se zatvara a tu je najviše kriv famozni CLA. Što je točno taj CLA? Famozni CLA odnosno Contributor License Agreement, je ugovor između developera i Canonicala, prema kojem sav kod kad je završen postaje vlasništvo Canonicala a Canonical dobiva prava da promjeni licencu u onu koja njima trenutno odgovara pa tako i da proda taj kod bez da developeru, intelektualnom vlasniku, plati i čašu vode.

Takav odnos nije korektan, no on je nužan ukoliko žele da Ubuntu phone zaživi. No kad smo već kod Ubuntu phona, što on ima a da Jolla nema? Jolla već sad ima sve funkcije koje se toliko revolucionarno najavljuju za Ubuntu phone te se i uređaj već može kupiti.
Također pronalazim i brojne Android ROMove koji imaju iste ( a neki i slične ) funkcije. No ne zaboravimo i Tizen.

No vratimo se mi na zašto ne Ubuntu.

Jedan od razloga je i politika koju vodi sam Canonical te istupi i ponašanje voljenog vođe. Sama politika ispravljanje bugova je Won`t fix što je zabrinjavajuće.
Najnoviji Ubuntu 14.04 se hvali sa mnoštvom ispravljenih bugova no ispravljeni su bugovi koji vise od 11.10 i 12.04. Pa bilo je i vrijeme da se isprave više!
A onda je tu i Skype. Skype se napokon nalazi u Ubuntu repozitorijima. No paket nije novi. Ne, ljudi nije greška u imenu, to se lako provjeri usporedbom paketa iz repozitorija i zadnjeg paketa. Nisu isti i nemaju iste potpise tako da Skype u repozitoriju nije novi sa greškom u imenu već je star. Također po instalaciji istog i prijavi korisnika, dolazi mail sa prijedlogom kako je na sustavu stari Skype te predlažu da se napravi update na novi. Uglavnom, ovo je nebitna stvar, no ako se već određeni sustav hvali podrškom, kvalitetom, izradom i paketima, ovakav gaf je neprihvatljiv.

Kad smo već kod paketa, dobar dio paketa u je u beti pa tako i u LTS izdanju. LTS je kratica za Long term support. Kako se može davati dugogodišnja podrška uz beta pakete? Zar ne bi oni trebali biti stabilni i testirani ukoliko se na njima misli davati dugogodišnja podrška?

Za ovakav softver i ovakvu politiku na ovome blogu mjesta nema niti će biti. Također, kao i do sada na prostačke, napadačke i uvredljive mailove se ne će odgovarati.
Svi su pozvani da komentiraju no kao i za mailove, ukoliko mislite psovati i vrijeđati, vaši komentari će završiti u smeću.

lutherus

4 Comments

 1. Hvala na informacijama!
  Zanima me sta je alternativa? Potrebna mi je distro kod koje radi nvidia-prime kao i intelovi drajveri za gpu i cpu. Laptop je u pitanju...

  • Za desktop je najbolja alternativa OpenSuse. Kako je laptop u pitanju uzmi Mint. Sad, dal to bude debian edition ili neki od okusa, ovisi o tebi. Mint obično popravi jako puno grešaka koje Ubuntu ekipa napravi.

   • onako neOBavezno, iz radoznalosti, zasto mint (naspram opensuse) za prenosnike??
    btw, iskreni komplimenti za recenziju 14.04.. ubedljivo najjace na temu od svega na sta sam naleteo na mrezi.. i najrelevantnije..

    • OpenSuse je više desktop orijentiran pa bi neke stvari na laptopu trebalo od strane korisnika podesiti a nije većina spretna sa time. Mada čujem da OpenSuse predivno radi na novijim Apple laptopima ( no bez Jobsa nije to više to, nekak se osjeti nedostatak njegove prgavosti i perfekcionizma ).

Comments are closed.